PERO DEFFORMERO

Bio:
Pero Defformero Bolesna ideja zvana “PERO DEFFORMERO” vuče korene iz nesrećnog detinjstva mladića koji je odrastao na Hard Rock-u i Heavy Metal-u ’80-ih, čiji je mozak svakodnevno silovan putem televizije koja je besomučno emitovala štetne talase u vidu Turbo-Folka… Taj, sada već čovek, zove se Saša Friš! Nemogavši više da izdrži pritisak na svoje mlado telo i napaćeni um, rešio je da uzvrati udarac, te je 1993god. napravio svoje prvo “delo”, savršeni spoj nespojivog – pesmu “Veče na Plaži” (sada poznata kao “Ostavljen sam ja”)!
Prvi koji je uspeo da prepozna nepoznato, bio je Dragan Jovanić-Sneki (novosadski gitarista-kompozitor-producent), koji je u svom (tada) malom kućnom studiu, nesebično pružio svu logističko-duhovnu pomoć mladom umetniku i stavio se u ulogu producenta & gurua! U vokalnu pomoć je pozvan Željko Jojkić-Sin, a ubrzo zatim nastaje i sledeći hit, “Srca Tvoga Plam” (sada poznat kao “Došli smo do kraja puta”)! Shvativši da je đavo odneo šalu i da im je za to potreban full bend, snage sa njima udružuju Tibor Lakatoš (bass) i Srđan Milovanović – Điđa (drums)… i tada… PERO DEFFORMERO je rođen!!!
Kao veliki ljubitelj stripova, ideju za ime benda Friš je “pozajmio” je iz jedne epizode Alan Forda (“…večeras u kinu “PROVALIJA”, Pero Deformero u ulozi bezoblične mase…”).
Nove pesme se nižu jedna za drugom, tako da svoj prvenac Defformerosi izdaju 1995god. za novosadski “Music YUser”. Na namagnetisanoj vrpci našlo se 9 pesama. Medjutim, zbog neplaćenih računa za RTV pretplatu, Sin i Tibika morali su da izbegnu na Novi Zeland (priča se da je Gospodar Prstenova snimljen na osnovu njihovih avantura u toj dalekoj zemlji!), a kao njihove zamene pojavljuju se Goran Biševac – Biške (vocal) i Miroslav Mijatović – Mire (bass). Imali su uredno izmirene sve racune, što im je omogućilo da preskoče audiciju i odmah uđu u bend…. Od siline slave koja im je udarila u glavu, zatim grandiozne turneje po karaulama na Albanskoj granici, te problema sa alkohololm i ženama, kompletan band je doživeo potpunu amneziju, te se nesećaju perioda od 1997-2003god. U tom razdoblju, Điđa spontano dolazi do prosvetljenja i njegov viši cilj postaje želja da Defformero treba da zvuči kao Amadeus Bend… Ubrzo zatim, nađena mu je zamena, Slobodan Stanojević – Sloba (bubanj), koji se dobrovoljno priključuje sveopštem amneziranju benda. Sredinom 2003god. jedan fan slučajno je prepoznao raspale članove nikad popularnog benda i posle nekoliko plaćenih tura jeftinog piva, uspeo da im uvali njihov (do tada) jedini album i nagovori ih da ponovo skinu i navežbaju vlastite pesme! Usledile su ubrzane rehabilitacije, liposukcije, kvercovanja, pilingzi i tetovaži, te se DEFFORMERO u svom punom sjaju najzad pojavljuje posle skoro 7god. vegetiranja pred nezainteresovanom publikom… i ponovo se raspadaju… na kratko. Rešivši da ipak nastave svojom pojavom i zvukom da nerviraju ljude, 2006god. ulaze u novoizgrađeni studio “38’s Recording”, gde pod Snekijevom dirigenstkom (bejzbol) palicom snimaju 4 demo pesme.
Bend počinje konačno da skreće pažnju na sebe… i to ne samo u negativnom kontekstu!
Ubrzo dolazi do personalne promene na mestu bassiste i bend zbog obaveza napušta Mire (Ritam Nereda), a na njegovo mesto uskače Nenad Kovačević – Cika (Orbiter).
Pošto je neko najverovatnije rešio da iznervira Đoleta Balaševića, na album “Neki Noviji Klinci” (PGP) uvrštena je i pesma “Jaroslava” u izvođenju gore pomenutog “kreativnog tima”.
Puni elana, holesterola i vlažnih snova, ova skupina latentnih padavičara ulazi u januaru 2008god. u studio “PIKNIK”, gde pod budnim nadzorom Gos’n Bandara (poznat još i kao Miroslav Majkić) uspevaju konačno da snime 15 pesama za njihov dugo očekivani CD simbolično-sarkastičnog naziva “UNDERGRAND”!
Album izlazi u Januaru 2009 u koprodukciji tri izdavačke kuće (MultiMediaRecords-MusicPlanet-SKC/NS) i kao prvi singl izbacuju spot za pesmu “Došli smo do kraja puta…” !
Iako je bend od samog početka svog rada non-stop u “medijskiom bojkotu”, zahvaljujući internetu, ova pesma postaje hit na ex-YU prostorima, a najveći broj gledanja beleži u Hrvatskoj, Bugarskoj, Bosni i Sloveniji !?!
Pesma je do danas zabeležila preko 800.000 gledanja, nju sledi Gotičarka sa oko 475.000 gledanja (iako to nije čak ni video clip), dok je zbir svih Defformero zapisa na istoj stranici odavno premašio 2.000.000 !!!
Pored gomile svirki po gradovima Srbije, Pero Defformero su upešno nastupali u okolnim zemljama kao što su Hrvatska, Slovenija, BiH,Makedonija, Montenegro, Bugarska i Austrija.
Pored aktivnog koncertnog života, bend uporedno radi na pesmama za novi album, a kao ‘’zagrevanje’’ za to, urađeni su demo spotovi za demo pesme: ‘’Sedmica na Lotu’’ i ”Ukleti salaš”.
No, kako je bend ušao u 2012god, tako su proročanstva Maja počela da se ostvaruju: bend su iz razloga profesionalne angažovanosti izvan Defformera napustili Sloba i Cika…
Ubrzo su na njihova mesta došli iskusni učitelj mladih zemunaca – basista Vihor Ristić (Magma, Tribute to Metallica, Rapid Force…) i mladi karatista iz elitne privatne škole – bubnjar Srđan Golubica (Aheront, Tona, Alogia…). Osveženi novom energijom, Defformerosi su u Septembru 2012 prionuli na pripremu svečanog ispraćaja civilizacije u večni zaborav tj. na usviravanje & usnimavanje novog albuma radnog naziva “Novokomponovani Senti-Metal”. Za mesto zločina odabran je studio “Road” a giljotinom će upravljati Dragan Alimpijević – Pik.
2014-te u etar konačno izlazi dugo očekivani album pod nazivom “JeR to liči na taj način?” (MultiMediaRecords) i na sebi nosi 9 lakih komada. Pesme “Metal sviraću”, “Gastarbajter”, “Volim te”, “Ćerka đavola”, “Fejsbuk Stana”, “Ekstra” i “Sedmica na Lotu” u vrlo kratkom roku postaju omiljene među fanovima a album kao celina dobija odlične kritike. Naravno, ne bi bilo sve tako interesantno da bend nije bio u situaciji da po ko zna koji put menja bassistu! Vihor odlazi svojim putem a bendu se pridružuje stari prijatelji i fan od samih početaka Defformera – Andraš Išpan – Bandi (Deák Bill Blues Band, Tales of Dark…, Amok, Grate, Osmi Dan, Divlje Jagode…).
U drugoj polovini 2016. godine, usled novonastalih privatnih i estradnih obaveza, Srđan napušta bend te nakon najavljene, pa i održane audicije i većanja preostalog dela benda, na njegovo mesto dolazi šumar sa Tare: Luka Jelisavčić (357, Zer00ne, …).
Da li će Pero Defformero konačno postati “true” metalci ili će se okrenuti splavovima i šampanjcu, pokazaće vreme.
Ostalo će biti legenda… lokalna…
Pero Defformero Website
Pero Defformero @ Facebook
Pero Defformero @ Instagram
Pero Defformero @ Spotify
Pero Defformero @ YouTube