PELHAN

Bio:
Pelhan Začetki nastajanja glasbe, ki jo danes poznamo pod imenom Pelhan segajo v leto 2000. Aleš Pelhan, kitarist in pevec je pri takrat 15ih letih ustanovil skupino RoXoN. Skupina je v začetku preigravala znane rokerske komade in nabirala izkušnje z igranjem na večinoma manjših lokalnih koncertih. Že kmalu na začetku se je v skupini pojavila težnja po ustvarjanju avtorske glasbe in tako so pod peresom Aleša Pelhana začeli nastajati prvi komadi Nov Človek, Pesem Zate in Pravi Obraz. Skupina je novonastale pesmi posnela na demo in svoj krog oboževalcev razširila na še malo širše področje. Nadaljevali so z igranjem in prišli so tudi malo večji in odmevnejši koncerti. V letu 2004 je skupina zaradi pomanjkanja časa in volje po nadaljevanju razpadla.
Aleš Pelhan v letu 2005 formira novo zasedbo z imenom Fajht. V tem času nastaneta pesmi V zavest in Mrtvo Mesto. Zasedba je delovala le krajše obdobje in je zaradi neresnosti kmalu prenehala z ustvarjanjem.
Pelhan se nato leta 2006 kot vokalist priključi slovenski Heavy Metal zasedbi Dawn Patrol, kjer si z veliko odmevnejšimi koncerti nabira in bogati izkušnje. Med drugim so Dawn Patrol po dolgem in počez prečesali slovensko klubsko sceno in koncertirali tudi na odmevnejših prizoriščih kot so festival MetalCamp ter Kino Šiška, … Skupina uradno ni nikoli razpadla vendar je zaradi pomanjkanja časa od leta 2009 naprej praktično neaktivna.
Še večja želja po igranju in ustvarjanju je Pelhana vodila k temu, da se je leta 2008 kot kitarist priključil skupini Skalp v kateri je aktiven še danes. S Skalpi leta 2011 tudi posname album Mars je prodan za katerega tudi z avtorstvom prispeva veliko večino komadov. Album izide leta 2012 in se z nekaterimi hiti povzpne na vrhove slovenskih radijskih glasbenih lestvic. Skalpi trenutno uspešno polnijo odre večjih in manjših koncertnih prizorišč po Sloveniji.
Ker se je z leti nabralo veliko pesmi, ki nikoli niso bile uradno izdane se Pelhan v začetku leta 2012 odloči da bo svojim starim komadov nadel malo novejšo obliko in jih skupaj z nekaterimi novimi posnel in izdal.
Najprej v novo zasedbo kot basista in producenta k sodelovanju povabi starega prijatelja Matjaža Švaglja. Matjaž je izkušen in priznan slovenski glasbenik, ki sodeluje z znanimi slovenskimi avtorji in izvajalci kot so Slavko Ivančič, Kalamari, Prizma, Danilo Kocijančič in drugi. S pomočjo njegovih bogatih izkušenj komadi dobijo svojo končno obliko. Mesto klaviaturista v skupni zasede Peter Smrdel. Peter je kot klaviaturist poznan predvsem po delu v skupinah Divine Illusion in ShadowIcon. Odlikuje ga prepoznaven slog in način igranja s katerim daje skupini dodatno prepoznavno noto. Na bobnarski stol sede nenadomestljivi Miha Nedoh, ki je z Alešem sodeloval že v skupinah RoXoN ter Fajht. Miha je izkušen bobnar, ki je poleg igranja pri RoXoN ter Fajht deloval tudi v mnogih znanih slovenskih Heavy Metal skupinah kot so legendarni Requiem, Forgotten Eden, Lene Kosti… S svojim karizmatičnim igranjem doda še zadnji pečat glasbi skupine.
Poleti 2012 se zasedba odpravi v studijo, kjer posname 12 pesmi za album z naslovom »V neznano«.
Po končanem snemanju se skupini priključi še novi solo kitarist Gregor Volk. Gregor je multiinštrumentalist, ki poleg obvladovanja kitare igra še violino, klavir in druge inštrumente. Gregor je izkušnje nabiral skozi zasedbe Volk Folk, Obroč in Forgotten Eden. Z njim skupina pridobi še večjo širino in moč, ki glasbo popelje na še višjo raven.
Pelhan se v letu 2020 vrača na glasben odre z novo ritem sekcijo. Za bobne je sedel Simon Mislej, na basu pa je Matej Likar. Oba sta stara znanca slovenskih in tujih odrov iz zasedb Odprava zelenega zmaja, Harry in Start at zero.
Pelhan Website
Pelhan @ Bandcamp
Pelhan @ Facebook
Pelhan @ Instagram
Pelhan @ SoundCloud
Pelhan @ YouTube