BRKOVI

Bio:
Brkovi Brkovi su punkrock-turbofolk sastav koji postoji od 2004. godine. Svoju glazbu nazivaju "turbopunkfolkwellness i spa". Suštinski je riječ o punk-rocku uz hard rock, heavy metal i reggae utjecaje. Folk element u njihovoj glazbi se očituje u načinu pjevanja i gitarskim melodijama (često u tercama) koje zvuče kao hommage pastirskom rocku.
Grupa je nastala raspadom zagrebačkih bendova Antifrik i Abrakha-dub-r iz kojih je poteklo četiri od pet članova benda, svi osim pjevača - Igora Flajhara Gige. Giga je Brkove napustio krajem 2006, a sadašnji pjevač Shamso 69 priključio im se početkom 2007. U tom trenutku bend je krenuo praktički ispočetka, zadrżavši iz starog repertoara tek par pjesama.
Prvi studijski album "Punkfolkwellness", Brkovi snimaju tek 2009. Izdaju ga u vlastitoj nakladi, no unatoč mršavoj prodaji CD izdanja, koje se ionako prodavalo samo na koncertima, pjesme s njega postale su hit na društvenim mrežama. Bend se zbog toga odlučuje da sve svoje sljedeće albume stavi na besplatan download na svoju internet stranicu.
Već 2010, Brkovi snimaju drugi album "Društvo brkatih mladića". Nakon izdavanja tog albuma, Brkovi počinju redovito svirati po Hrvatskoj i susjednim zemljama. Krajem godine grupu privremeno napušta bubnjar Šarac, a mijenjaju ga ispočetka bivši bubnjar Kawasaki 3p-a, Zoid, a onda i bivši bubnjar Jure Stublića, Jelen koji 2012. snima s Brkovima treći studijski album "Balkanski esperanto". Iz tog perioda, ostaje u sjećanju koncert odrżan 22.10.2011. u zagrebačkom klubu Boogaloo koji je na opće iznenadjenje potpuno rasprodan. U grupu se u međuvremenu vraća Šarac.
Koliko je jak bio utjecaj Brkova nakon samo četiri godine aktivnog boravka na sceni postaje jasno 2013. kad Brkovi izdaju kompilaciju "Brkati gosti", na kojoj bendovi iz regije obrađuju njihove pjesme.
Sljedeći album, četvrti po redu- "Pizda materina", Brkovi snimaju već sljedeće godine. Album postiže veliki uspjeh, a server na kojem se nalazio u prvih par dana od objavljivanja albuma rušio se nekoliko puta. Zagrebački klub Tvornica dva je mjeseca kasnije na koncertnoj promociji bio rasprodan. Slično je bilo na skoro svim koncertima te godine. Taj je uspjeh bio vjetar u leđa Brkovima koji odlučuju da sljedeći zagrebački koncert bude u maloj dvorani Doma sportova, koju u povijesti nije napunilo puno domaćih izvođača, a Brkovi bi bili prvi nezavisni bend bez izdavača kojem je to pošlo za rukom. Uz suradnju s koncertnim promotorom Los Angeles Agency, Brkovi su uspjeli rasprodati i taj koncert. Oko 4 tisuće ljudi došlo je na koncert grupe čiji se spotovi nisu vrtjeli na televiziji, a pjesme se nisu puštale na radiju.
U ljeto 2015. gitarist Prasac lomi prst, pa u grupu privremeno dolazi Emir Hot, bosanskohercegovački gitarist s londonskom adresom. S Emirom u postaviBrkovi snimaju novi album - "Torzo Dade Topića", a koncertna promocija tog albuma počela je u Beogradu gdje su Brkovi napunili Halu sportova, da bi se nastavila 7 dana kasnije u Zagrebu u dvije zaredom napunjene Tvornice kulture. Nakon uspješnog oporavka u grupu se u međuvremenu vraća Prasac, pa Brkovi nastavljaju s radom u originalnoj postavi.
Brkovi su odsvirali gomilu koncerata u bivšim jugoslovenskim republikama, a nastupali su i u inozemstvu(Bugarska, Švicarska, Austrija, Njemačka). Bend će uskoro po prvi put nastupiti u Irskoj. Trenutno rade na novim pjesmama, te planiraju turneju po Njemačkoj i zemljama bivše Jugoslavije.
Brkovi Website
Brkovi @ Deezer
Brkovi @ Facebook
Brkovi @ Instagram
Brkovi @ Spotify
Brkovi @ YouTube