BOMBARDER

Bio:
BombarderSarajevski (danas beogradski) metal bend Bombarder bez ikakve sumnje spada u red najvažnijih domaćih teško-metalnih sastava. Nešo, Maho i ekipa započinju rad sredinom 80-ih i ubrzo postaju najpopularniji (ex)jugoslovenski underground metal bend. Nastupaju na festivalima i svirkama širom (stare) Jugoslavije, i stiču more fanova, najvećim delom u tadašnjoj BiH i Srbiji. Tadašnji rock kritičari za njihov entuzijazam nemaju razumevanja i svrstavaju ih u pogrdnu kategoriju "seljačkog metala". Uprkos do danas pet izdatih albuma i video kasete sa spotovima i koncertnim snimcima, za Bombarder nije bilo mesta u Janjatovićevoj YU Rock enciklopediji, što više govori o enciklopediji, nego o upornom sarajevskom bendu. Lider benda Nešo (sa karakterističnim čupavim brkovima), za to ne haje i pitanje je dokle bi ovaj bend dogurao da se nije "desio" rat.
Bend se cepa, Nešo prelazi u Beograd gde uprkos životu na ivici egzistencije pokušava da par puta okupi novu ekipu. Nešo brije brkove i sa njima kao da nestaje magija koja je bend štitila od početka. Novi Bombarder snima još par albuma i sporadično nastupa u manjim prostorima. Muzički gledano, koreni benda su pre u hard rocku nego u NWOBHM (koji je u vreme formiranja benda još uvek bio svetski dominantan pravac), ali se akcenat ubrzo prenosi na speed i kasnije na thrash metal. Tekstovi su na srpskom i uglavnom govore o klasičnim metal temama. O tome najbolje govore sami naslovi pesama ("Metalni Bog", "Horde", "Crna Sjenka", "Kuga", "Pakao", "Glasnik Smrti", "Kopač Grobova", "Noći Užasa", "Crno, Crnje od Crnog"...). Zaštitni znak benda je Nešin karakteristični promukli režeći vokal i pripovedački način korišćenja glasa. Nešo uzvikuje parole, ređa slike užasa i horora, ne prelazeći liniju koja bi bend uvukla na teren prethodnice rap metala.
Grupa je do sada objavila: Speed Kill (1989.), Bez Milosti (1991.), Crni Dani (1995.), Ko Sam Ja? (1997.), Bez Balads - Najbolje (2000.) i Ledena Krv (2003.), koji su prodati u solidnom tiražu. Pomenuti Best of, kao i zadnji album objavljuje beogradska etiketa One Records. Što se tiče nastupa ovog sastava, vrhunac slave su doživeli na YU HM Festu, novembra 1991. godine, kada su po opštoj oceni bili zvezde festivala, iako su na njemu nastupali i bendovi poput Divljih Jagoda, Pergamenta i Demoniaca. Ostaće zabeleženo da je posle koncerta Nešo podelio preko 200 autograma... Da li se time danas može pohvaliti bilo koji domaći metal muzičar?
Iako danas slabije nastupaju i vežbaju, ipak su uzeli učešće na velikom srpskom Hard'n'Heavy festivalu i održali fenomenalan nastup. Publika je horski otpevala sve njihove hitove, među kojima su "Metalni Bog" i "Speed Metal Manijak". Sadašnji stil Bombardera je recimo thrash metal poput Destruction, Slayer itd, sa ponegde osetnim black metal uplivima. Zadnji studijski album, Ledena Krv, objavljen je i u inostranstvu, i to na vinilu u ograničenom tiražu od 500 primeraka.
Bombarder @ MySpace